אם נפתח נגדכם תיק הוצאה לפועל בגלל חוב שלא שולם, רשם ההוצאה לפועל יכול לעקל את כספי המשכורת שלכם – שנמצאים עדיין אצל המעסיק – כדי לגבות את החוב. עיקול המשכורת שלכם שנמצאת אצל המעסיק, נקרא "עיקול צד שלישי".
מי הוא "צד שלישי"?
צד שלישי יכול להיות אדם או גוף – כמו תאגיד או רשות ממשלתית.
באילו מצבים יכולים לעקל את המשכורת שלכם כשהיא עדיין נמצאת אצל המעסיק?
- אם נשלחה לכם אזהרה המודיעה שנפתח נגדכם תיק הוצאה לפועל, אך לא השבתם עליה;
- אם אתם לא עומדים בצו התשלומים שנקבע לכם;
- אם לא פרעתם את החוב.
לעיקול משכורת יש השלכות מרחיקות לכת על החייב ובני משפחתו, כי לרוב אלו כספים שמשמשים לדמי מחיה וקיום. לכן חשוב שתדעו, שלמעט בתיק מזונות – החוק אוסר לעקל את מלוא השכר שלכם. חובה להשאיר בידיים שלכם סכום מינימלי שמאפשר קיום בסיסי שוטף.
הסכום המינימלי משתנה מחייב לחייב, בהתאם להיקף השכר שלו ולמצבו המשפחתי. הרעיון הוא – ואפשר לראות את זה גם בהליכי גבייה אחרים בהוצאה לפועל – לא להפוך אתכם לחסרי יכולת ולנטל על החברה, אלא לאפשר לכם קיום מינימלי בכבוד, תוך מניעה של הברחת נכסים שתסכל את גביית החוב.
שימו לב: אם יש לכם חוב מזונות, זהו מקרה ספציפי, שבו אפשר לעקל באופן מתחדש את המשכורת שלכם שמוחזקת אצל המעסיק. זאת אומרת שהצו יחול על המשכורת, באופן מתחדש, עד לגובה המזונות שאתם מחויבים לשלם ולא מעבר לכך. נכון, זה צעד די דרמטי, אבל הוא מקבל חשיבות כשמדובר בחוב מזונות, שנועד להבטיח את צרכי הילדים.
עוקלו נכסים בידי צד שלישי. מה קורה עכשיו?
אחרי שהוטל העיקול ונתפסו כספים, יוכל הזוכה בתיק להגיש בקשה למימוש העיקול. כלומר, הוא יוכל לבקש לממש את הכספים המעוקלים ולהעביר את התשלום שהתקבל לתיק ההוצאה לפועל, לפירעון של החוב.
בשלב זה, הרשם יצטרך להכריע האם לממש את הכספים המעוקלים. אם הוא יקבל את הבקשה, הוא יורה לצד השלישי להעביר את כלל הכספים לתיק ההוצאה לפועל.
עוקלה לכם המשכורת. האם אפשר לבטל את העיקול? בהחלט.
יש לכם כמה אפשרויות:
- לשלם את מלוא החוב בתיק ההוצאה לפועל שבו בוצע העיקול.
- להגיש בקשה לפריסת החוב לתשלומים חודשיים, ובמקביל להגיש בקשה לביטול העיקול. כלומר, אם אתם לא יכולים לשלם את מלוא החוב, פנו לרשם ההוצאה לפועל בתיק בו בוצע העיקול, והגישו בקשה לצו תשלומים ועיכוב או ביטול הליכים.
- עוד אופציה, נסו להגיע להסדר מול הזוכה. במסגרת ההסדר תוכלו לסכם שכל עוד תקיימו את תנאי ההסדר ותעמדו בתשלומים, העיקול יבוטל או שיעוכב הביצוע שלו. מה הרציונל? הרי העיקול נועד להבטיח את פירעון החוב; אבל ברגע שפניתם לזוכה וביקשתם לקבוע הסדר לתשלום החוב, אתם מביעים נכונות ורצון אמיתי, וסביר להניח שהזוכה ייטה לבוא לקראתכם כדי לבטל או לעכב את הליך הגבייה.