אם לא התייצבתם לבירור, לבדיקה או לחקירת יכולת שזומנתם אליה בהוצאה לפועל, אפשר להוציא נגדכם צו הבאה. צו הבאה, משמעו, שהמשטרה עוצרת אתכם ומביאה אתכם בתוך 24 שעות ללשכת ההוצאה לפועל.
זה אולי יפתיע אתכם, אבל מטרת הצו אינה ענישה. הרעיון הוא לתמרץ אתכם לשתף פעולה עם רשויות ההוצאה לפועל כדי לפרוע את החוב, וגם – לתת לכם הזדמנות להסביר למה לא שיתפתם פעולה. לפעמים חוסר שיתוף הפעולה נובע מחוסר אונים, חוסר ידע או תקלות טכניות.
בדרך כלל, לפני צו ההבאה אתם תקבלו התראה, ורק שבועיים מקבלת ההתראה אפשר יהיה להוציא לכם צו.
באילו מצבים יוכלו לזמן אתכם לבירור בהוצאה לפועל?
- אם לא שילמתם את החוב במלואו או בתשלומים, או אם אתם נחשבים כ"בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו", לפי הגדרת החוק – זאת אומרת, אם נראה שאתם יכולים לשלם את החוב אבל פשוט מתחמקים משיתוף פעולה באופן עקבי ובלי שום הצדקה.
- אם הגשתם להוצאה לפועל בקשה לצו תשלומים בלי המסמכים הדרושים, או אם לא מסרתם מסמך אחר שדרשו מכם למסור.
- אם לא מילאתם אחר צו התשלומים שנקבע לכם.
מה קורה אחרי שזומנתם בצו ההבאה?
לאחר שזומנתם, רשם ההוצאה לפועל יוכל לשחרר אתכם תמורת ערובה – בתנאי שתבטיחו שתתייצבו לפניו בתוך 24 שעות. אבל, שימו לב: אם שוחררתם תמורת ערובה ולא התייצבתם כפי שהבטחתם, אפשר יהיה לחלט את העירבון – להשתמש בכספים שהפקדתם כעירבון, על חשבון החוב, ולהעביר אותם לתיק ההוצאה לפועל.
בבירור עצמו, אתם תצטרכו למסור מידע בנוגע ליכולת הכלכלית שלכם, לחתום על כתב ויתור על סודיות ולהציע דרכים לפירעון החוב, בתשלומים או על ידי מימוש נכסים. אם לא תשתפו פעולה אפשר יהיה לראות אתכם כ "חייב כבעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו".
אבל חכו, יש כמה מקרים חריגים שבהם אי אפשר לתת צו הבאה:
- אם אתם משרתים בשירות סדיר או בשירות מילואים.
- אם צו ההבאה עלול להזיק לבריאותכם – למשל, אם אתם סובלים מבעיה רפואית שעלולה להחמיר אם יינתן הצו.
- במקרה שבאחריותכם קטין מתחת לגיל 14, או אדם חסר ישע שתלוי בכם – והם יישארו ללא השגחה או טיפול אם יינתן נגדכם צו הבאה.
- אם אתם כבר נמצאים במאסר או במעצר.
- אם יש לכם מוגבלות אחרת שבגללה לא ניתן לבצע את הצו.
- במקרה של חייב שהוא קטין או פסול דין – כלומר, לא מסוגל לנהל את העניינים שלו בגלל מחלת נפש או ליקוי שכלי.
- וכן אם החייב הוא בן זוגו של הזוכה או אחד מצאצאיו או הוריו של הזוכה – אז אי אפשר לתת צו הבאה, למעט אם פסק הדין הוא למזונות.
תזכרו שאתם יכולים להימנע מצו הבאה. זה לא כורח המציאות. ואם קיבלתם צו הבאה, רצוי שתכינו מראש את כל המסמכים והטפסים הרלוונטיים לתיק שלכם – כדי שבמקרה שתיעצרו תוכלו להציג אותם במעמד הבירור.