אומרים "הוצאה לפועל" וישר רצות לכם בראש תמונות של עיקולי חשבונות בנק ומשכורות, הגבלות על רישיון הנהיגה ויציאה מן הארץ וכו'. אבל, חשוב שתדעו: שלושה מנגנונים בחוק יכולים לספק לכם, החייבים, הגנה משמעותית:
- השהיית הליכים
לרשם ההוצאה לפועל יש שיקול דעת האם להשהות את הליכי הגבייה נגדכם, באופן ש"מקפיא" את המצב כפי שהוא, ואינו מאפשר נקיטת הליך חדש. זוהי סמכות רחבה, שמשמעותה, הפסקה זמנית של הליך אחד, או של כמה הליכים, במקביל.כחייבים, עליכם לדעת: בכל שלב של ההליכים בהוצאה לפועל, באפשרותכם לבקש השהייה של הליך מסוים או הליכים מסוימים, או לבקש שלא לנקוט נגדכם הליך מסוים. אמנם, אחד התנאים לאישור הבקשה הוא הפקדת ערובה, אבל אתם יכולים לנסות לשכנע את רשם ההוצאה לפועל לפטור אתכם מערובה, אם יש לכם סיבה מוצדקת כדי למנוע עיוות דין.
נמחיש בדוגמה: נניח שנפתח תיק הוצאה לפועל נגד חייב שמתפרנס מעבודה כנהג. לאותו נהג יש חוב בסך 100,000 ₪, ובמסגרת התיק הוטלו עליו הגבלות שונות – בין היתר הוגבל רישיון הנהיגה שלו. במצב כזה, הוא יוכל לבקש מרשם ההוצאה לפועל להשהות את ההגבלה על רישיון הנהיגה שלו, כדי שיוכל להמשיך להתפרנס, ובכך גם לפעול להסדרת החוב.
כלומר, יש פה גם היגיון: הרציונל שמאחורי המגבלות שמוטלות על החייבים, הוא להבטיח את תשלום החוב – וכמובן, לא לפגוע ביכולת השתכרות של החייב, מה שבסופו של דבר, עלול לסכל את תשלום החוב.
שימו לב! לעומת עיכוב כל ההליכים בתיק (על זה נדבר מיד) – בקשה להשהיית הליך מתמקדת רק בסעד אחד, והיא לא עוסקת בשני הליכים יחד.
- עיכוב הליכים
זהו עיכוב גורף של כל הליכי הגבייה שננקטים, או שניתן לנקוט, נגד החייב. זאת לעומת השהיית הליכים שמתייחסת להליך מסוים בלבד.עיכוב הליכים "מקפיא" את המצב כפי שהוא, והוא לא מאפשר נקיטת הליך חדש. מה זה אומר? שאם הרשם מורה על עיכוב הליכים, לא ניתן לבצע שום צו והליך אחר שננקטו בתיק, כמו עיקול משכורת, צו עיכוב יציאה מן הארץ, הגבלת רישיון נהיגה וכו'.לדוגמה: אם בוצע עיקול בחשבון הבנק, ולאחר מכן הרשם החליט על עיכוב הליך – במצב זה, הבנק לא יוכל לעקל כספים חדשים אשר יופקדו בחשבון, אך גם לא ישחרר את הכספים שכבר עוקלו.
מתי חשוב לבקש עיכוב הליכים? למשל, אם זוכה הגיע להסדר תשלומים עם החייב – שלא באמצעות לשכת ההוצאה לפועל – יש ליידע את לשכת ההוצאה לפועל, כדי שההליכים בתיק שבהסדר יעוכבו. שהרי יש הסדר בין הצדדים, וכל עוד החייב עומד בהסדר, אין סיבה להטיל עליו מגבלות. כמובן, אם יופר ההסדר בהמשך, יוכל הזוכה לבקש לחדש את ההליכים בתיק.
ומה קורה אם בוטל צו עיכוב? ההליכים שננקטו לפני הצו יחזרו לתוקף, ומעשית, אין צורך לנקוט אותם שוב, אלא אם רשם ההוצאה לפועל ראה צורך לעשות כן.
- ביטול הליכים
ביטול הליכים, כשמו כן הוא – ביטול מוחלט של הליך הגבייה, באופן שמחזיר את המצב לקדמותו כאילו הליכי הגבייה (העיקולים, ההגבלות וכו') לא בוצעו כלל.לדוגמה: אם בוצע עיקול בחשבון הבנק, ולאחר מכן החליט הרשם להורות על ביטול ההליך – ישתחרר חשבון הבנק לחלוטין והעיקול יבוטל, גם לעניין כספים שכבר עוקלו בעבר.הליכי הגבייה בהוצאה לפועל נועדו כדי לגבות את החוב, ולכן ביטול הליך זהו צעד שפוגע ביכולת ואפשרות הזוכה לגביית החוב.
אם כך, מתי יתבצע ביטול הליך? ביטול הליך יבוצע אם נמצא שיש לכם הצדקה לכך או אם הזוכה בתיק ביקש זאת או הסכים לכך, דבר שיכול לקרות למשל, אם הגעתם להסדר תשלומים עם הזוכה.
במסגרת ביטול הליך ניתן לבטל עיקולים, הגבלות, צו עיכוב יציאה מהארץ וכל הליך הוצאה לפועל שבוצע נגד החייב.